Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση της Μαχόμενης Λαϊκής Συσπείρωσης, παράταξης στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, για την προσφυγική κρίση, στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού

Tο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ένα πανευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα, οξύνεται επικίνδυνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στα νησιά του Αιγαίου και, τελευταία, στον ποταμό Έβρο. Σην τουρκική πλευρά των συνόρων, οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους επιθετικούς τυχοδιωκτισμούς της τουρκικής κυβέρνησης και την κατασταλτική πολιτική της ελληνικής, η οποία αναλαμβάνει ρόλο «προστασίας των συνόρων της ΕΕ».

Η ΕΕ, όμως, είναι συνυπεύθυνη μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, και τα τοπικά αντιδραστικά καθεστώτα για τους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, αλλά και για τη φτώχεια και εξαθλίωση στις χώρες αυτές, μετά από αιώνες αποικιακής και ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης.

Επομένως, οφείλει η ΕΕ να υποδεχτεί οργανωμένα τους πρόσφυγες. Είναι χονδροειδέστατο ψέμα ότι δεν μπορεί να αντέξει η ΕΕ των 550εκατ., και ιδιαίτερα οι πλούσιες, ηγεμονικές της χώρες, τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους. Ωστόσο, κλείνει όλα τα σύνορα των χωρών της, εσωτερικά και εξωτερικά, επιδεικνύοντας μηδενική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού!

Ωστόσο, σήμερα η ΕΕ της «δημοκρατίας» και της «αλληλεγγύης», με τις Συμφωνίες του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, έχει μετατρέψει την Ελλάδα και τη Τουρκία σε φυλακές ψυχών, στοιβάζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή για το σύγχρονο πολιτισμό, καταδικάζοντας και τους κατοίκους σε υποβάθμιση της ζωής τους, όπως γίνεται στα νησιά της Λέσβου και της Χίου, των οποίων οι κάτοικοι δέχτηκαν πρόσφατα τη καταστολή των ΜΑΤ. Η κατάσταση κινδυνεύει να εκτραχυνθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού! Ευθύνη έχουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, κόμματα και ΜΜΕ, που αποδέχονται έναν τέτοιο ρόλο για την Ελλάδα, και μάλιστα ενθαρρύνουν την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, αλλά και τη δράση παρακρατικών ομάδων. Η πολιτική αυτή είναι που δίνει την ευκαιρία και στην αντιδραστική κυβέρνηση της Τουρκίας να παίζει και να εκβιάζει με τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι εχθρός οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της κλιματικής καταστροφής και της τεράστιας φτώχειας, που μετατρέπονται σε φτηνό εργατικό δυναμικό, «αόρατο» και χωρίς δικαιώματα, ευάλωτο σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με αυτούς, αντίθετα μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά, να ζήσουμε μαζί και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, καθώς οδεύουμε σε νέα καπιταλιστική κρίση, και γενικότερη κοινωνική κρίση, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού!

Ως Έλληνες μετανάστες αρνούμαστε τον ρόλο του δεσμοφύλακα της ΕΕ, και ως εργαζόμενοι στη Γερμανία απαιτούμε να αναλάβουν η Γερμανία και η ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν στην υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, απαιτούμε:

Άμεση κατάργηση των Συμφωνιών του Δουβλίνου και της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Υποδοχή των προσφύγων στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και Ελλάδας - Τουρκίας και από τις δυο πλευρές των συνόρων, με ευθύνη διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Ερυθρού Σταυρού, Ερυθράς Ημισελήνου), με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ελλ. κυβέρνηση να χορηγήσει μονομερώς άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες, απειθαρχώντας στις Συμφωνίες του Δουβλίνου.

Οι πρόσφυγες να μπορούν να  μετακινηθούν ελεύθερα στις χώρες που επιλέγουν. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ να πιεστούν στο έπακρο για να δίνονται παντού, όπου βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, ταξιδιωτικά έγγραφα με αρμοδιότητα του ΟΗΕ. Ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στη Γερμανία και στην Ελλάδα για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Καμιά στρατιωτικοποίηση της προσφυγικής κρίσης. Να φύγει τώρα η FRONTEX από την περιοχή. Ούτε κλειστά ούτε ανοικτά κέντρα κράτησης των προσφύγων. Απεγκλωβισμός από τα νησιά, πριν μεταδοθεί κι εκεί η πανδημία του κορονοϊού! Άμεσα μέτρα για ανθρώπινη στέγη, υγεία και παιδεία με αποκλειστική ευθύνη των κρατών υποδοχής.

Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις του θαΝΑΤΟυ! Να αλλάξει άμεσα η πολιτική της ΕΕ στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, ώστε να επιστρέψει η ειρήνη. Να αναγνωριστεί η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις, και να αναπτυχθεί η συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από τον μακρόχρονο πόλεμο, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής όσων προσφύγων και μεταναστών το επιθυμούν.


Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα δημοσιεύονται μόνο μαζί με το ονοματεπώνυμο και την ηλ. διεύθυνση του σχολιαστή, και κατόπιν αναθεώρησης από τους διαχειριστές.